Find en af kommunens andre hjemmesider

Flere af Norddjurs Kommunes institutioner og afdelinger har egen hjemmeside. Du kan finde dem her ved at vælge emne og herefter vælge den hjemmeside, du vil gå til.

Gå ind på den valgte hjemmeside

Snus

Snus eller tyggetobak er et tobaksprodukt, der især bruges af unge.

Både snus og tyggetobak består af tobak tilsat vand, salte, smagsstoffer samt fugt- og ph-regulerende stoffer. Snus og tyggetobak indeholder også mange kræftfremkaldende stoffer, som  samt nikotin, som er stærkt afhængighedsskabende.

Nikotin skader din hjerne

Snus og tyggetobak indeholder nikotin, som er stærkt afhængighedsskabende. Når du tager snus optages nikotinen gennem mundslimhinden. Nikotinen kommer derefter ud i blodbanen, hvor den fordeler sig i hele kroppen. Hjernen påvirkes til at udskille dopamin. Dopamin giver en rus – en følelse af lykke og velvære. Men følelsen er ret kort.

Hvis du bliver ved med at tage snus, indstiller kroppen sig på konstant at få tilført nikotin. Når man forsøger at stoppe, eller der går lang tid inden man får nikotin, vil nervesystemet ”skrige” efter nikotin. Der opstår stor trang til at tage snus igen – du er afhængig.

Når kroppen ”skriger” på nikotin, oplever man abstinenser. Du får det fysisk ubehageligt og det bliver svært at koncentrere sig i skolen eller på arbejde. Det er bl.a. også derfor, at det er svært at stoppe med at tage snus, når du først er blevet afhængig.
Hjernen færdigudvikles først, når du er midt i 20’erne, og den er særlig følsom overfor nikotin, mens den er underudvikling.

Undersøgelser tyder på, at brug af nikotinholdige produkter i en ung alder, kan have langvarig negativ indvirkning på hjernens udvikling. Andre undersøgelser peger på, at unge nemmere bliver afhængige af nikotin end voksne.

Fakta om snus

• Snus er stærkt afhængighedsskabende.
• Snus splitter din mund ad. Tandkødet trækker sig tilbage og det misfarver tænder og spyt.
• Snus gør dig ikke klogere. Det påvirker hjernens udvikling negativt, da den ikke er færdigudviklet.
• Snus dræner dig for penge, ca. 14.600 kr. om året, hvis du bruger en pakke om dagen.
• Snus påvirker dit helbred mere end du tror. Det øger risikoen for mange former for kræft, hjerte-karsygdomme og diabetes.

Læs mere om snus på snusfornuft.dk

 

Kontakt os

Sundhedsskolen

Grenaa Sundhedshus

Sygehusvej 15, 8500 Grenaa

Telefon: 89 59 40 40 (kl. 9 - 12)

Mail: sundhedsskolen@norddjurs.dk

Følg os på Facebook

Tjek dig selv mand

Tjekdigselvmand3

Opdag de vigtigste signaler fra kroppen og gå til læge i tide.