Snus

Snus, tyggetobak og nikotinposer er produkter, der især bruges af unge

Både snus, tyggetobak og nikotinposer består af tobak tilsat vand, salte, smagsstoffer samt fugt- og ph-regulerende stoffer. Snus og tyggetobak indeholder også mange kræftfremkaldende stoffer, som er stærkt afhængighedsskabende.

Nikotin skader din hjernes udvikling

Snus, tyggetobak og nikotinposer indeholder nikotin, som er stærkt afhængighedsskabende. Når du tager snus optages nikotinen gennem mundslimhinden. Nikotinen kommer derefter ud i blodbanen, hvor den fordeler sig i hele kroppen. Hjernen påvirkes til at udskille dopamin. Dopamin giver en rus – en følelse af lykke og velvære. Men følelsen er ret kort.

Hvis du bliver ved med at tage snus, indstiller kroppen sig på konstant at få tilført nikotin. Når man forsøger at stoppe, eller der går lang tid inden man får nikotin, vil nervesystemet ”skrige” efter nikotin. Der opstår stor trang til at tage snus igen – du er afhængig.

Når kroppen ”skriger” på nikotin, oplever man abstinenser. Du får det fysisk ubehageligt og det bliver svært at koncentrere sig i skolen eller på arbejde. Det er bl.a. også derfor, at det er svært at stoppe med at tage snus, tyggetobak og nikotinposer, når du først er blevet afhængig.
Hjernen færdigudvikles først, når du er midt i 20’erne, og den er særlig følsom overfor nikotin, mens den er underudvikling.

Undersøgelser tyder på, at brug af nikotinholdige produkter i en ung alder, kan have langvarig negativ indvirkning på hjernens udvikling. Andre undersøgelser peger på, at unge nemmere bliver afhængige af nikotin end voksne.

Fakta om snus

Snus er stærkt afhængighedsskabende.
Snus splitter din mund ad. Tandkødet trækker sig tilbage og det misfarver tænder og spyt.
Snus gør dig ikke klogere. Dét nikotin, som er i nikotinposer, snus og tyggetobak påvirker hjernens udvikling negativt, da den ikke er færdigudviklet før midt i 20´erne.
Snus dræner dig for penge, ca. 14.600 kr. om året, hvis du bruger en pakke om dagen.
Snus påvirker dit helbred mere end du tror. Det øger risikoen for mange former for kræft, hjerte-karsygdomme og diabetes.

Læs mere om snus på snusfornuft.dk

Vil du stoppe med at bruge snus? Kontakt Maria fra Sundhedsskolen

Kontakt

Maria Fogh
S:Tobakskoordinator